»
»
»
Dom jednorodzinny w Strzemieszycach

Dom jednorodzinny w Strzemieszycach - Dąbrowa Górnicza

Inwestor: prywatny 
Status: realizacja 
Lokalizacja: Strzemieszyce Górne, woj. Śląskie 
Rok: 2012 
autor: arch.Mateusz Górnik, arch.Magdalena Górnik
Dane techniczne:
Powierzchnia użytkowa domu: 198 m2 
Powierzchnia zabudowy domu: 306 m2 (wraz z garażem) 
Kalenica domu: 4,67 m 
Powierzchnia użytkowa garażu: 39,75 m2 
Nachylenie dachu: 4° 
Kubatura budynku: 1372,8 m3 
Rodzaj dachu: jednospadowy 

Projekt domu na wąskiej działce zlokalizowanej pomiędzy planowaną drogą o wysokim natężeniu ruchu a otuliną lasu. Bryłę budynku podzielono na dwie części, jedną otwartą na ogród,prywatną a drugą zamkniętą na drogę. Każdej z nich nadano inną funkcję i formę architektoniczną zaakcentowaną różnymi materiałami.Strefa ogólnodostępna minimalistyczna i zamknięta, pełni funkcje izolatora od ruchliwej drogi. Elewacja wejściowa oszczędna w formie, zaakcentowana ukrytym podcieniem gdzie znajduje sie wejście do domu oraz wjazd do garażu.Garaż i zaplecze techniczne zlokalizowano od strony drogi i wykończono tak aby je ukryć, pomieszczenia połączona z częścią mieszkalną holem wejściowym.

Długa elewacja ogrodowa domu została przełamana charakterystycznym obramowaniem w formie passe-partout oraz wykończona pionowym deskowaniem, zabieg ten wprowadza dynamiczną perspektywę oraz ociepla surową formę budynku. Widok z części dziennej po stronie południowo-zachodniej rozciąga się na ogród. Duże przeszklenia doświetlają salon, jadalnię na 12 osób oraz pokoje.

Widok od strony bramy wjazdowej na teren działki.
Elewacje budynku wykończono tynkiem mineralnym w kolorze białym oraz wstawkami z okładziny drewnianej.
Modernistyczna bryła i minimalistyczne rozwiązania mają podkreślić oryginalny charakter budynku.
Strefa nocna w zachodniej części posiada sypialnie z osobnymi wyjściami na taras. Z przeszklonego korytarza łączącego obie części domu widać podcień zieleni oraz strefę nocną ze świetlikiem i oknem z widokiem las. Doświetlenie holu z trzech stron optycznie skraca dystans między strefą dzienną i nocną. Wszystkie pomieszczenia posiadają wyjście bezpośrednio na ogród.