»
»
»
Dom kolekcjonera Serock / woj.Mazowieckie

Dom kolekcjonera Serock / woj.Mazowieckie

Nazwa: Dom kolekcjonera samochodów
Kategoria: architektura jednorodzinna
Inwestor: prywatny
Status: w trakcie realizacji
Lokalizacja: Serock
Rok: 2015
Autor: arch.Mateusz Górnik, arch.Magdalena Górnik
Dane techniczne:
Powierzchnia użytkowa:
244,3 m2
Powierzchnia zabudowy: 210 m2
Wysokość do kalenicy: 7,5 m
Nachylenie dachu: 45°
Powierzchnia garażu: 206 m2
Kubatura budynku: 737 m3

Dom kolekcjonera samochodów zlokalizowany w malowniczej wsi Serock pod Warszawą. Swoją prostotą nawiązuje do otaczającej, wiejskiej zabudowy. Formę domu tworzą dwie równoległe stodoły przesunięte względem siebie. Złamanie bryły jednej z nich wytworzyło między obiektami przestrzeń, która otwiera się na malowniczą działkę. Powstały taras jest sercem domu, który w ciepłe dni jest przedłużeniem salonu. Kompozycja zieleni i drewna na elewacji, duże przeszklenia oraz delikatne oświetlenie sprawiają, że wnętrze staje się przytulne, a zarazem proste i eleganckie.

Każda z brył budynku posiada inną funkcję. Pierwsza - mieszkalna zlokalizowana jest w „złamanej” części domu. Druga stanowi garaż w którym mieści się kolekcja zabytkowych samochodów. Pomiędzy budynkami znajduje się łącznik. Elewacja w porównaniu do lokalnej architektury jest dość nietypowa. Czarna bryła pokryta jest płytkami ceramicznymi i błyszczącą siatką cięto-ciągnioną. Od strony tarasu budynek pokryty jest drewnem. Zastosowanie w projekcie wielu przeszkleń umożliwia podziwianie kolekcji pojazdów z każdego miejsca domu oraz sprawia, że roślinność na zewnątrz „wkrada” się do wnętrza ze wszystkich stron. Układ funkcjonalny domu jest prosty i podzielony tak, by spełniać wszystkie potrzeby mieszkańców. Strefa mieszkalna to otwarta przestrzeń z salonem, kuchnią i jadalnią z wyeksponowaną więźbą dachową. Od tego miejsca rozchodzą się strefy sypialne. Wydzielono też miejsce na budowę antresoli. Drugi budynek pełni funkcję garażu z podziałem na część kolekcjonerską i codzienną. Obydwa budynki utrzymują właściwe proporcje oraz wyróżniają się nowatorską interpretacją domu - stodoły w otoczeniu jednorodzinnej zabudowy.

Idea projektu:

Układ funkcjonalny
Układ funkcjonalny domu jest nieskomplikowany, jednak podzielony tak, by spełniać wszystkie potrzeby mieszkańców. W parterowym domku, z wydzieloną przestrzenią przeznaczoną w przyszłości na antresolę, serce strefy mieszkalnej stanowi otwarta przestrzeń z salonem, kuchnią i jadalnią, z wyeksponowaną więźbą dachową. Od tego miejsca rozchodzą się strefy sypialne.

Drugi budynek pełni funkcję garażu z podziałem na część kolekcjonerską i codzienną.
Pomimo tylu funkcji, budynki utrzymują dobre proporcje, co w świetle otaczającej, jednorodzinnej zabudowy sprawia, że dom nie wyróżnia się wielkością, lecz nowatorską interpretacją budynku - stodoły.

Dwa budynki połączone łącznikiem, usytuowanym tuż przy wejściu nadają całości lekkości. Dom jest zaprojektowany tak, by w każdej chwili można było zawiesić oko na motoryzacyjnych perełkach, nie zapominając przy tym o naturze, która wkrada się do wnętrza ze wszystkich możliwych stron. Elewacja budynku, jak na wiejskie klimaty jest dość nietypowa. Z zewnątrz czarna bryła, którą tworzy struktonit i błyszcząca siatka cięto-ciągniona, od strony tarasu ocieplona drewnem, stanowią subtelne połączenie elegancji i przytulności.