»
»
»
DOM W CHRUSZCZOBRODZIE

Dom w Chruszczobrodzie

Nazwa: Dom w Chruszczobrodzie / woj.Śląskie / obszar jury Krakowsko-Częstochowskiej
Kategoria: architektura jednorodzinna
Inwestor: prywatny
Status: realizacja
Rok: 2015
Dom jednorodzinny w Chruszczobrodzie otrzymał nomonację do nagrody architektura roku 2015. Nasza realizacja znalazła sie w ścisłej czołówce nagrodzonych realizacji spośród 50 nadesłanych zgłoszeń.

Idea projektu:


Podział na strefy funkcjonalno-przestrzenne
A-Parking zewnętrzny/garaż/magazyn
B-Pracownia artystyczna/strefa sportu i rekreacji
C-Sypialnie/strefa prywatna
D-Strefa półprywatna dostępna dla rodziny i przyjaciół
strefy publiczne i prywatne / nasłonecznienie / wiatry
Podział na strefy funkcjonalno-przestrzenne
A-strefa publiczna/ogólnodostepna
B-strefa prywatna

Realizacja projektu dom jednorodzinny w miejscowości Chruszczobród na obszarze Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Obiekt tworzą trzy proste budynki o charakterystycznym kształcie tradycyjnej zabudowy. Budynki z dwuspadowym dachem o prostym kształcie zostały podzielone względem siebie funkcjonalnie na budynek garażu, budynek pracowni artystycznej oraz budynek mieszkalny. Układ funkcjonalny, nasłonecznienie działki oraz ukształtowanie terenu stały sie punktem wyjściowym dla projektu. Strefę ogólnodostępną,publiczną zaakcentowano szerokim podjazdem oraz budynkiem garażu, następnie zlokalizowano budynki pracowni artystycznej oraz budynek mieszkalny, który został zlokalizowany równolegle do obu budynków w odległości zapewniającej swobodne przejście do strefy prywatnej.Pomiędzy budynkami wytworzył sie ciąg komunikacyjny, który wprowadza do strefy prywatnej odkrywając przy tym ciekawe perspektywy na architekturę oraz otaczającą je przyrodę.

Dach, elewacje oraz taras wszystkich trzech budynków wykończono deskami modrzewia polskiego.Uzyskano w ten sposób jednolite materiałowo proste bryły. Część ogólnodostępna została zaakcentowana innym materiałem w postaci kostki granitowej, natomiast taras drewniany sygnalizuje strefę prywatną,wprowadzając do części ogrodowej.

W trakcie budowy wykopano kilka dużych głazów, które stały sie punktem wyjściowym do zagospodarowania terenu.Kamień otacza budynki w mniejszej drobniejszej formie po duże monumentalne głazy charakterystyczne dla terenu jury.

Wewnątrz każdego z obiektów zastosowano wyraźny podział przestrzeni. W budynku domu wydzielono strefę dzienną - ogólnodostępną oraz nocną - prywatną, w której znajdują się pokoje dla dzieci i sypialnia rodziców. W pracowni artystycznej wygospodarowano również antresolę dla gości z widokiem na ogród. Część ogrodową elewacji budynku pracowni i domu zaakcentowano dużymi oknami otwierającymi budynki na otaczającą przyrodę.Front budynków jest minimalistyczny, bez wyraźnych podziałów w postaci okien czy drzwi.

Celem projektu było zachowanie surowej i prostej formy budynków, uzyskując przy tym współczesny i ponadczasowy charakter miejsca i architektury.