Dom w Zawierciu

Nazwa: Dom jednorodzinny 
Kategoria: architektura jednorodzinna 
Inwestor: prywatny 
Status: projekt budowlany | nagroda w konkursie WA/AA 
Lokalizacja: Zawiercie, woj. Śląskie 
Rok: 2012
Autor: arch.Mateusz Górnik, arch.Magdalena Górnik
Dane techniczne: 
Powierzchnia użytkowa: 154 m2
Powierzchnia zabudowy: 186 m2
Wysokość do kalenicy: 6,1 m
Nachylenie dachu: dach płaski
Powierzchnia garażu: 36 m2
Kubatura budynku: 744 m2
Mamy zaszczyt poinformować, że nasza pracownia otrzymała nagrodę w 14 cyklu światowego konkursu architektonicznego organizowanego przez World Architecture Community 20+10+X za projket domu jednorodzinnego w Zawierciu/Górny Śląsk. Wśród 93 projektów nadesłanych z całego świata projekt domu jednorodzinnego w Zawierciu został nagrodzony przez honorowych członków Światowego Stowarzyszenia Architektów WA//Architecture Awards 14th Cycle stanowiących grupę uznanych architektów, krytyków, teoretyków,redaktorów czasopism architektonicznych oraz ekspertów z ośrodków architektonicznych.
Cały budynek utrzymany został w minimalistycznym charakterze. Rozbudowaną część domu zaprojektowano z betonu architektonicznego, istniejącą część domu wykończono jasnym tynkiem. Całość mocno doświetlona od strony ogrodu, wstawiono nowe, większe okna z drewnianą stolarką. Taras częściowo zadaszony charakterystycznym złamaniem bryły budynku.Dynamiczna opaska wokół tarasu tworzy jednocześnie przedłużenie pokoju dziennego-ogród przenika sie z wnętrzem domu.Przebudowa budynku z lat 70’ opiera się na zasadach modernizmu. Kierunek w architekturze jest odpowiedzią na podstawowe potrzeby człowieka dotyczące przestrzeni mieszkalnej. Prosta bryła budynku narzuciła proste rozwiązania funkcjonalno-przestrzenne wnętrzom domu.
Widok na budynek od strony ulicy. 
Ze względu bliską lokalizację budynku kościoła, elewację frontową zaprojektowano w sposób minimalistyczny, akcentując miejsce doświetlające pomieszczenia zlokalizowane od strony ruchliwej ulicy. Nocą ażurowe okno podkreśla charakter budynku.
Widok od strony ogrodu. 
Elewacja wykonana z betonu architektonicznego oraz tynku w kolorze złamanej bieli.Wykorzystano naturalne materiały drewna i szkła. Złamanie bryły budynku wykształciło naturale zadaszenie tarasu oraz nadało dynamicznej formy.