»
»
»
Dom z blachy w Sosnowcu

Dom z blachy w Sosnowcu

Nazwa: Dom jednorodzinny
Kategoria: architektura jednorodzinna
Inwestor: prywatny 
Status: realizacja 
Lokalizacja: Sosnowiec, woj. śląskie
Rok: 2016
Autor: arch.Mateusz Górnik, arch.Magdalena Górnik
Dane techniczne:
Powierzchnia zabudowy domu z garażem: 168.5m2
Powierzchnia działki: 1 000m2
Kubatura budynku: 1 125m2
Kąt nachylenia dachu: 43st
Wysokość budynku: 8m

Dom jednorodzinny położony w centrum Sosnowca na Górnym Śląsku.
Wyzwaniem w projekcie było nieregularne ukształtowanie terenu z przebiegającą tędy magistralą sieci gazowej oraz rygorystyczne przepisy związane z zagospodarowaniem działki.

Celem projektu było maksymalne wykorzystanie dostępnej powierzchni działki,jej walorów otoczenia oraz kztałtu i towarzyszącej zabudowy wokół. Dom podzielono na dwie bryły.Pierwsza o tradycyjnej formie z dachem dwuspadowym a druga o prostym kształcie wygięta w łuk. Forma została wypracowana na podstawie zapisów miejscowego planu zagospodarowania przestrzeni oraz przeprowadzonych analiz związanych z usytuowaniem budynku i jego doświetleniem

Budynek otwiera sie na ogród i zamyka na drogę oraz sąsiadujące budynki. Zabieg ten wykorzystuje maksymalnie kształt działki wprowadzając dużo zieleni i światła do domu. Blacha znajdująca się także na elewacji w formie nastroszonej odcina sie od zewnątrz a otwiera od środka poprzez miękki kształt i duże przeszklenia.Wejście do budynku zostało zaakcentowane kolorystycznie, całość utrzymana w surowym charakterze.

Oszczędna w kolorystyce i materiałach bryła dyskretnie wyróżnia się na tle innych budynków.

Idea projektu:

Układ funkcjonalny
Układ funkcjonalny został podzielony wyraźnie na część nocną - ciemna bryła budynku symbolizuje część pprywatną niedostępną oraz część dzienną jasna bryła budynku z otwartym na ogród oknem.Zarówno sypialnie,pokoje gościnne , pokoje dla dzieci oraz salon z kuchnia posiadaja duże okna z widokiem na ogród oraz istniejącą zieleń.
Widok na elewację frontową, zarówno ogrodzenie jak i strefa wejściowa oszczędna w detalu,proste podziały zaakcentowane graficznie i kolorystycznie. Wejście do budynku wyraźnie wyróżnia sie kolorystycznie na tle szarej blachy.