»
»
»
Tauron Ciepło Katowice Sala audytoryjna

Tauron Ciepło Katowice Sala audytoryjna

Nazwa: Wielofunkcyjna sala audytoryjna
Kategoria: wnętrza publiczne
Inwestor: Tauron Ciepło Katowice
Status: realizacja
Lokalizacja: Katowice
Rok: 2014
Autor: arch.Mateusz Górnik, arch.Magdalena Górnik
Dane techniczne:
Powierzchnia zabudowy:
2 160m2
Powierzchnia użytkowa: 6 500m2
Liczba kondygnacji: 3
Wysokość pomieszczeń: 3.6m
Kubatura budynku: 21 000m3
 

Wielofunkcyjna sala audytoryjna dla wiodącej grupy energetycznej.
Zadaniem projektu było zaprojektowanie minimalistycznego i eleganckiego miejsca, które podkreśli wysoką rangę firmy. Do głównych zadań należała przebudowa wnętrz budynku biurowo-socjalnego z lat 70. Oprócz auli, modyfikacji poddano sąsiadujące pomieszczenia, tj. strefę wejściowa, sanitariaty i punkt informacyjny. W projekcie postawiono na prostotę i elegancję. Oszczędna kolorystyka i materiały oraz jasne oświetlenie nadały wnętrzom estetycznej surowości.

Oprócz głównego przeznaczenia sali audytoryjnej dla 240 osób, przestrzeń można przekształcić w dwie mniejsze, niezależne sale. Całość dzieli wysoka na 5 metrów ściana przesuwna o bardzo dobrych paramentach akustycznych. Dodatkowym wyposażeniem są eleganckie, składane siedziska i mobilne stoły, które można magazynować w pomieszczeniach pomocniczych. Takie rozwiązania pozwalają na szybką zmianę aranżacji i dopasowanie wnętrza do bieżących potrzeb.

Korytarz przed wejściem do sali audytoryjnej pełni funkcję poczekalni oraz strefy gastronomicznej w specjalnie do tego przystosowanych pomieszczeniach dostępnych bezpośrdenio z korytarza.Sufit wykonano z paneli systemowych firmy Ecophone podłużne linie nadaja strzelistości i dynamiki. Klatka schodowa oraz ściana wzdłuż korytarza została obudowana mlecznym szkłem.Elementy stalowych mebli oraz betonowe wykończenie posadzki podkreśla surowy i elegancki jednocześnie charakter miejsca.