»
»
»
Osiedle mieszkaniowe w Będzinie

Osiedle mieszkaniowe w Będzinie

Nazwa: Osiedle mieszkaniowe wielorodzinne - Będzin
Kategoria: Architektura mieszkaniowa
Inwestor: SMG Śląsk sp.z o. o.
Status: Projekt budowlany
Lokalizacja: Będzin
Rok: 2017
Autor: arch.Mateusz Górnik, arch.Magdalena Górnik, arch.Natalia Walas
Projekt osiedla w centrum miasta Będzin w sąsiedztwie promenady biegnącej wzdłóż Czrnej Przemszy, z widokiem na średniowieczny zamek. Założenie kontynuje śródmiejską zabudowę przejawiającą się ciągłością elewacji wzdłuż ulic, podkreśleniem skrzyżowań ciągów komunikacji oraz wytwarzaniem dziedzińców pomiędzy budynkami. Osiedle stanowi odpowiedź na potrzeby mieszkańców pragnących mieszkać w centrum miasta, w sąsiedztwie zieleni przy jednoczesnym wzorowym powiązaniu z najważniejszymi drogami krajowymi i wojewódzkimi.

Założenia projektowe:
Układ obejmuje trzy budynki, realizowane w trzech etapach.

Etap I 
Segment A, położony wzdłuż ul. 11 listopada, zaprojektowany zostały w formie ciągłego, sześciokondygnacyjnego budynku z dwukondygnacyjnym podcieniem, zapraszającym do wnętrza założenia. 
Sektor ten dysponuje parkingiem podziemnym oraz komórkami lokatorskimi, znajdującymi się na kondygnacji -1. W parterze została przewidziana usługa. Do dyspozycji mieszkańców zostaną oddane 64 mieszkania o zróżnicowanej powierzchni od 43,2 do 72,0 mkw w układzie 2-4 pokoje, z możliwością i ngerencji w ich układ oraz łączenia mieszkań w jedno większe. Lokale zostały zaprojektowane tak, by odpowiedzieć potrzebom nawet najbardziej wymagających mieszkańców. Dla wybranych mieszkań dodatkowo zostały wydzielone spiżarki i garderoby. Większość lokali dysponuje co najmniej jednym balkonem. Poziom -1 dysponuje garażem podziemnym z wydzielonymi miejscami postojowymi oraz komórkami lokatorskimi o różnych powierzchniach.W tej części inwestycji znajduje się także lokale usługowe w tym jeden przeznaczony pod gastronomię.

Etap II i III
Segment B i C, usytuowane przy ulicy Jasnej, stanowią bliżniacze sześciokondygnacyjne punktowce z wydzielonymi usługami na poziomie 0. W każdym z budynków zostało zaprojektowanych 20 mieszkań dwu i trzypokojowych o powierzchni od 42,3 do 57,6 mkw. Dla wybranych mieszkań zostały wydzielone garderoby. Wszystkie lokale posiadają co najmniej jeden balkon. Każdy budynek dysponuje lokalami usługowymi, które można dowolnie łączyć ze sobą. Podczas realizacji tych etapów przewidziano wybudowanie ukrytego parkingu naziemnego, zadaszonego, pokrytego zielenią, która w płynny sposób połączy się z projektowaną zielenią towarzyszącą pomiędzy budynkami.

Otoczenie
Pomiędzy budynkami widnieje zagospodarowana zielona przestrzeń, która łączy się z pobliskim skwerem miejskim, zamknięta dla ruchu kołowego z licznymi elementami małej architektury, placem zabaw dla dzieci, miejscem spotkań mieszkańców oraz ukrytym parkingiem podziemnym przeznaczonym dla mieszkańców osiedla. Całość założenia ma za zadanie odpowiedzieć na potrzeby przyszłych najemców oraz mieszkańców osiedla wspólne i aktywne spędzanie wolnego czasu. Elewacje budynków, widoczne z głównych ulic miasta zaprojektowano jako lekkie, ażurowe, białe ściany połączone z drewnem tworząc przytulną, atrakcyjną architektonicznie przestrzeń dla mieszkańców.